dilluns, 27 d’agost del 2012

Arpella.



Arpella vulgar; Circus aeruginosus.

Migrador, hivernal i sedentari. No rar.

Altres noms: Arpellot de marjal, Arpella d'aigua, Pilot d'ànedes.

Identificació: 

Llargada, de 48 a 56 cm (18 a 20 de cua). De 115 a
130 cm d’envergadura.
La forma és la típica de qualsevol rapinyaire del gènere Circus, amb la cua llarga i les ales esveltes. Però en aquest cas la mida és una mica més gran i més corpulent. També és molt similar la forma de volar, encara que potser és una mica més potent, més ràpid. Quant a la coloració, la més coneguda és la de la femella adulta, amb el característic to xocolatat i les vores d’atac i el clatell crema. Però el mascle adult també és molt diagnòstic, amb un plomatge fortament contrastat i acolorit, molt diferent del gris quasi uniforme de l’Esparver cendrós i l’Arpella pàl·lida. Els joves hauran de ser identificats per la silueta, trigarem temps a conèixer-ne la coloració.

Biologia:

Hi ha entre un 10 i un 15% de diferència entre les femelles, que pesen una mitjana de 669 g de pes i els mascles, que pesen entre 405 i 667 g, molt més petits. Podem trobar pesos de fins a 1.269 g en joves i 800 g en femelles adultes. Un dels trets més característics i coneguts d’aquest rapinyaire és que és l’espècie més estretament lligada als aiguamolls. Efectivament, si visitem el Delta de l’Ebre o el Marjal del Fondo, per dir sols un  parell d’indrets destacables d’aquest ecosistema als Països Catalans, de ben segur que veurem arpelles vulgars, xoriguers i pocs rapinyaires més.

Situació:

Relativament freqüent a qualsevol dels dos passos migratoris, però potser és més fàcil de veure’l a la tardor, ja que acostumen a migrar en grups familiars, i aleshores es tornen una mica menys discrets.
A l’hivern, molt fàcil d’observar, especialment, al
Delta de l’Ebre.
Com a niador, en canvi, és molt escàs i cada cop
més, es considera, actualment, que crien unes 41
parelles, és a dir, és un dels rapinyaires
nidificadors més escassos al nostre país.

On veure’l a Catalunya i a fora.

El més segur és anar al delta de l’Ebre a l’hivern,
encara que a qualsevol indret d’aiguamoll en podrem
observar.

1 comentari: