diumenge, 19 d’agost del 2012

Voltor negre.


Foto: Xavier Burgos.
   Voltor negre;  Aegypius monachus;  P; R.
Sedentari.
Identificació: 
Llargada, de 100 a 110 cm (32 a 37 de cua). De 250 a 295 cm d’envergadura. El més gran dels voltors del Paleàrtic, i de tots els rapinyaires que es poden veure amb regularitat al nostre País.
Totalment inconfusible, molt més gran que qualsevol altre rapinyaire, s’assembla una mica al voltor comú, però té un aspecte molt més voluminós, fins i tot sembla una sola gran ala, ja que el cap i la cua són molt menys visibles. A més, la típica corbatura de les ales del voltor comú aquí no existeix, les manté quasi rectes. Un naturalista andalús el va definir com una taula de despatx volant i, efectivament, si el veiem de prop aquesta és la impressió que tindrem.
Biologia:
A Mallorca, on cria històricament, ho fa excepcionalment als cingles marins, mentre que a la resta de la seva àrea de distribució ho fa a grans arbres, com a la Catalunya continental, al Pre-pirineu, on també nidifica en arbres.
Femelles més grans que els mascles, però amb diferències molt petites.
El pes va des dels 6,1 als 13 Kg.
Situació:
Molt ben coneguda per la seva excepcionalitat, la població de les Illes és de 5-6 parelles, i al Principat, arran de la seva reintroducció aquest segle, ja n'ha començat a criar i si consultem l'Ornitho.cat ens n'adonarem que ja es pot observar sense problemes. 
A més, aquestes poblacions nidificants són molt aïllades, ja que el lloc més proper on també el podem trobar criant és a España, a Extremadura, Castella i Andalusia, on tampoc no és precisament abundant. 
És força escàs com a dispersiu a altres zones del País, ja que és molt sedentari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada